Lyhyt tilanneraportti

Tässä on lyhyt tilanneraportti Valajärven Suojeluyhdistyksen asioista:

Imuruoppaus
Imuruoppaus käynnistyy tämän päivän tiedon mukaan marraskuun viimeisellä viikolla. Hankkeeseen osallistuu reilut kymmenen mökkiläistä. Ruoppaukset tehdään nyt niillä alueilla, jonne suo-ojat ovat tuoneet eniten humusta.
Reijolta saa lisätietoja.

Imuruoppauksen jatkohanke vuosille 2021 – 2023, ELY- rahoitteinen hanke
Valmistelemme aikaisemmin saatujen viestien pohjalta imuruoppaukselle jatkohanketta vuosille 2021 – 2023. Metsäkeskuksen suo-ojien parannushankkeet valmistunevat kesällä 2021, jonka jälkeen mudan tulo järveen pitäisi olla vähäistä. Jatkohankkeen imuruoppaukset on suunniteltu tehtäväksi Ratalahden ja Mustalahden alueella sekä järven etelä päässä. Saamme suunnitelman valmiiksi viikonlopun aikana ja sen jälkeen se tulee teille lausunnolle ja päätöksentekoa varten.

Nettisivujen uudistaminen
Kuokkasen Juhalla on uusien nettisivujen eka versio valmiina ja käymme sen läpi Juhan kanssa tulevana viikonloppuna. Sen jälkeen saatte uudet sivut tutkittavaksi ja kommentoitavaksi.

Helsingin Yliopiston tutkijat, osa historiikki- projektia

Tutkijaporukka tulee perjantaina Valajärvelle. Tällä kertaa tutkimuksen kohteena on järven pohjavesiasiat. Rovella (sukellusrobotilla) kuvataan järven pohjaa ja toivottavasti saamme sitten selvyyden mitä järven pohjasta pulppuaa järveen. Tutkijat ( 8 kpl) liikkuvat kahdella veneellä järvellä. Tutkimusten tuloksia julkaistaan sitten uusilla nettisivuilla.

Historiikki- projekti
Kun emme ole vielä saaneet ulkopuolista rahoitusta, niin aloitin itse selvittämään alueen tieverkon ja mökkiasutuksen syntyä. Tähän kaivataan keskustelukumppaneita. Teen tähänastista havainnoista yhteenvedon ensi viikolla. Ajattelin laittaa myös sponsorikirjeen muutamalle alueen yritykselle ennen joulua. Tästäkin tulee parempi suunnitelma myöhemmin.

Ministeri Lepän vierailu Vähikkälässä
Ministeri Leppä kävi tutustumassa Vähikkälään viime viikolla. Hänellä oli varsin hyvä kuva, mitkä asiat vaikeuttavat mökkiläisten elämää. Opin tuolla reissulla myös tuntemaan Janakkalan kunnan uuden kunnanjohtajan. Hänen kautta voimme käydä keskustelua mökkiläisten palveluiden kehittämisestä.

Terveisin syysillasta,
Pekka