VALAJÄRVEN
 SUOJELU-
 YHDISTYS ry
 
Haku

Historia

Valajärven seudun historiaa

Valajärvi sai nykyisen muotonsa hyvin varhain mannerjään vetäytyessä jääkauden jälkeen. Niinpä on luonnollista, että alueella on säilynyt jälkiä varhaisesta asutuksesta. Valajärven Puhinniemestä on löytynyt merkkejä kivikautisista asuinsijoista. Museovirasto on pystyttänyt paikalle asiasta tiedottavia kylttejä.

Birger Jaarli teki ristiretken Hämeeseen vuonna 1292 tai 1293 kiusallisen pakanallisia hämäläisiä käännyttämään. Hänen kulkureittiään ei tunneta, mutta täällä Valajärvellä ollessa on varsin mieluisaa uskoa, että kulkutie rannikolta Hämeenlinnaan oli juuri Valajärven etelärannalla. Tämä tie poistettiin käytöstä 1860-luvun töinä. Töitä teetettiin ruokapalkalla kuten rautateitä rakennettaessa. Työmaa tarvitsi kuitenkin hankintoihinsa rahavaroja. Kasöörin kultakassa tietenkin ryöstettiin ja hädissään ryöstäjät piilottivat sen Mustinsuohon, jossa se edelleenkin on.

Valajärven Suojeluyhdistyksen historia

Helmikuun 3. päivänä 1972 kokoontui Tervakoskella ryhmä Valajärven ympäristön maanviljelijöitä ja ranta-asukkaita keskustelemaan ja tekemään ehdotuksia tarvittavista toimenpiteistä Valajärven vesiensuojelun toteuttamiseksi. Ehdotukseksi tuli perustaa Valajärven suojeluyhdistys.

Lue lisää Valajärven suojeluyhdistyksen yli 40-vuotisesta historiasta.

 

© 2007-2018 Valajärven suojeluyhdistys