Kalastus

Kuva: Päivi Tjukanov.

Valajärvelle kannattaa lähteä ongelle, pilkille tai uistelemaan, tai laskea veteen verkot tai rapumerrat.

Valajärvi, kuten jo nimikin kertoo (⇒ Valajärven nimi), on kautta aikojen ollut tunnettu kaloistaan. Matalat ruohikkoiset rannat tarjoavat niille hyvät olosuhteet lisääntymiseen.

Kalastussäännöt ja luvat

Valajärven vesialueet kuuluvat Lopen kalatalousalueeseen ja Sauvalan osakaskunnalle, jolle kuuluu myös läheinen Leipijärvi sekä Ojajärven pohjoispään Janakkalan puoleiset vesialueet. 

Sauvalan osakaskunnan kalastus- ja ravustusluvat myy ⇒ Suvipuoti.

⇒ Sauvalan osakaskunnan kalastussääntö
⇒ Sauvalan osakaskunnan ravustussääntö

⇒ Lopen kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelma 2022-2031 (Luonnos)
⇒ Kalastusluvat (kalapaikka.net) – Suorita kalastuksenhoitomaksusi täällä

Kalakanta

Valajärven kalakanta koostuu valtaosin hyvin pienikokoisista ahvenista ja särjistä, kuten oheisista koekalastuksen 2019 tuloksista ilmenee. Järvessä elää myös haukia – runsaastikin ja isoja – sekä jonkin verran muikkua ja siikaa, jota on istutettu järveen vaihtelevia määriä useana vuonna. 

Koekalastuksen 2019 tuloksia
LajiYks. saalis kpl / verkkoYks. saalis g / verkkoOsuus koko bio­massasta
Ahven41694Ahvenkalat
61,50%
Kiiski256
Hauki0,155Petokalat
25,20%
Särki16378Särkikalat
33,80%
Salakka118

⇒ Koekalastuksen 2019 koko raportti

Valajärven sardiinit

Jos verkkoon tai katiskaan osuu hankalaksi tai vähäpätöiseksi koettua pikkukalaa, ei sitä kannata heittää takaisin järveen, vaan tehdä siitä herkullista Valajärven sardiinia!

Äitini teki tätä säilykekalaa, joka maistui aina Amerikan-vieraita myöten. Voit tarjota sitä yksinkertaisesti vain perunan tai leivän kanssa, käyttää salaatissa tai pizzassa. Maistuu paremmalta kuin tonnikala tai tuontisardiini ja on aitoa lähiruokaa!

Kannattaa siis kalastaa, niin järvikin voi paremmin. Jos yhdellä tai kahdella kerralla kalaa ei tule tarpeeksi, voit pakastaa peratun kalan ja käyttää sen sitten kun koossa on tarpeeksi. Ihan pienen määrän takia ei uunia kannata koko yötä lämmittää.

Äitinsä reseptin jakoi Jaana Sormunen Kotakalliontieltä.

VALAJÄRVEN SARDIINIT

5 kg kaloja (särkeä, ahventa, salakkaa, kiiskeä…)
½ kg ketsuppia
2 ½ dl ruokaöljyä
1 rkl kalamaustetta
4 rkl hienoa suolaa
1 nippu tilliä silputtuna

1. Suomusta ja suolista kalat, leikkaa pois päät ja evät ja paloittele kalat haarukkapaloiksi. 
(Ruodot pehmenevät olemattomiin paistamisen aikana.)

2. Sekoita muut ainekset keskenään isossa astiassa, sitten sekoita joukkoon kalapalat.

3. Täytä puhtaat (mielellään desinfioidut) lasipurkit kalalla jättäen ne 1-2 cm vajaiksi ja sulje purkin kansi tiiviisti.

4. Laita purkit uunipellille kylmään uuniin ja uuni lämpiämään n. 110-120 asteeseen. Anna hautua uunissa yön yli (7-8 tuntia). Käännä sitten lämpö pois ja anna purkkien jäähtyä uunissa huoneenlämpöisiksi, jolloin ne umpioituvat (kansi vetäytyy keskeltä kuopalle) ja säilyvät pitkään viileässä. Ovat tosin niin hyvää herkkua, etteivät kauaa säästy!

Ohjeita kalastuksen aloittamiseen

Lapsuuden ihanimpia kokemuksia ovat ensimmäiset itse pyydystetyt kalansaaliit. Ja sopii se onkiminen aikuisellekin.
Tässä on ohjeita onkimisen tai heittouistelun aloittamiseen.

Kalastukseen liittyvää

Koe- ja hoito­kalastukset

Koe- ja hoito­kalastukset Kuva: Pekka Koskinen Valajärven kalakantaa tutkitaan ja hoidetaan säännöllisesti tekemällä koekalastuksia ja hoitokalastuksia. Koekalastukset Osana järven pitkäjänteistä...

Lue lisää >>

Perä­moottorin käyttökielto

Perä­moottorin käyttökielto Kuva: Päivi Tjukanov Lähes 30 vuotta voimassa ollut epävirallinen sopimus, joka kieltää bensamoottoreiden käytön Valajärvellä, on 19.5.2015 virallisesti...

Lue lisää >>

Ravustus

Ravustus Kuva: Juha Kuokkanen. Laske veteen rapumerrat ja nauti Valajärven omista ravuista! Ravustuskausi alkaa heinäkuun 21. päivänä klo 12:00 ja...

Lue lisää >>

Timpan jättihauki

Timpan jättihauki Kuva: Timo Heinon arkisto Timo Heino on kalastellut pikkupojasta lähtien paljon Valajärvellä. Seuraavassa hän kertoo tarinan jättihauesta. Timo...

Lue lisää >>

Vesiekosysteemi

Vesi­ekosysteemi Kuva: Pekka Koskinen.  Hyvä vedenlaatu parantaa kalakantaa ja terve kalakanta parantaa vedenlaatua. Päätavoitteenamme on pitää Valajärvi hyvässä ekologisessa tilassa....

Lue lisää >>

Kalastuskuvia