VALAJÄRVEN
 SUOJELU-
 YHDISTYS ry
 
Haku

Valajärven hoitokalastus 2008

Jo ennen vappua 2008 Valajärvellä aloitettiin hoitokalastus, josta oli sovittu Sauvalan kalastuskunnan kanssa. Edellinen hoitokalastus oli tehty vuonna 1998, jolloin järvestä nostettiin lähes 30 tonnia särkeä. Nyt saalis oli 8,5 tonnia, josta lähes 80 % oli särkeä.

Tapahtumaan liittyi paljon todellisia kalajuttuja. Yhtenä yönä rysään ui 500 kilon muikkuparvi, joka sitten päästettiin takaisin järveen. Parina yönä tuli yhteen rysään useita yli kymmenen kilon haukia, jotka olivat pituudeltaan pidempiä kuin tavallisen lapion varsi jatkettuna vielä kymmenellä sentillä. Lähes joka yö rysiin ui useita 4-6 kilon haukia. Ammattikalastajamme ihmettelivät haukien kokoa ja suurta lukumäärää. Suuri haukikanta ei oikein kannusta istuttamaan pieniä kaloja, koska hauet syövät ne heti suurena herkkuna.

Suuria ahvenia, jopa 400-500 grammaisia, oli myös joka yö uinut rysiin. Erikoisin saalis oli kuitenkin 5,7 kilon lahna tai karppi. Kalastajat kutsuivat kalaa lahnaksi, mutta asiasta esitettiin myös arvailuja, että kyseessä olisi ollut peilikarppi. Siikaa saatiin myös jonkin verran, mutta ei merkittäviä määriä. Tarina kertoo, että pari vuotta sitten olisi myös saatu iso karppi samoin kuin 75 cm pitkä ankerias.

Ammattikalastajamme sanoivat, että järven kalakanta on hyvässä kunnossa samoin kuin rapukanta. Rapuja tuli runsaasti kaikista rysistä. Tämä vahvistaa käsityksen, että täplärapujen istutus on onnistunut hyvin.

Harmillista hoitokalastuksen osalta oli, että se voitiin toteuttaa vain Sauvalan kalastuskunnan alueella. Lupaa tehokalastukseen ei saatu järven Rengon puoleiseen osaan, vaikkakin monet tahot puolsivat sen tekemistä.

Valajärvestä on tullut vuosien saatossa oikea kalajärvi tai oikeastaan oikea haukijärvi. Nyt vaan kaikki kalastamaan! Kerrotaan kaikki parhaimmat kalajutut muikkubileissä elokuun lopulla.

 

© 2007-2018 Valajärven suojeluyhdistys