Mökkiläisen turvaohje

Kuva: Päivi Tjukanov

Lomakaudella sattuu ja tapahtuu tavallista enemmän, myös vahinkoja.
Tutustu näihin ohjeisiin ja nauti mökkeilystä turvallisesti!

Mökkeilyyn liittyy monia riskejä. Kesäkuukausina hätänumeroon 112 tehdään liki 50 000 ilmoitusta enemmän kuin muulloin. Mökkeilijät telovat itsensä grillatessa, halonhakkuussa tai satunnaisissa rakennuspuuhissa. Jotkut eksyvät marjametsiin. Jos kesä on kuuma, etenkin vanhusten sairauskohtaukset lisääntyvät.

Veden läheisyys muodostaa omat riskinsä, usein yhdessä tavallista runsaamman alkoholin käytön kanssa. Mökkien tulisijat, savuhormit, nestekaasulaitteet ja sähkölaitteet ovat taitamattomasti käytettyinä tai huonosti hoidettuina vaarallisia.

Asenna puhelimeesi 112 Suomi -sovellus

112 Suomi -sovelluksen keskeisin hyöty on, että avunsaanti hätätilanteessa nopeutuu. Sovellus selvittää puhelimen sijaintipaikan koordinaatit ja ilmoittaa ne Hätäkeskukselle hätäilmoituksen yhteydessä.

Tiedä missä olet

Hae www.112.fi -sivustolta ⇒ Sijaintitietolomake ja tulosta se.

Vapaa-ajanviettopaikan karttakoordinaatit kannattaa selvittää jo etukäteen ja laittaa ne selvästi näkyviin. Pelkkä osoite ei aina riitä, esimerkiksi Valajärventie löytyy sekä Janakkalan että Hämeenlinnan puolelta. Koordinaatit saa selville paikanpäällä 112 Suomi -sovelluksella tai maanmittauslaitoksen sivuilta :
⇒ https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/

Huolehdi, että mökkitien alussa on selkeä osoitenumero

Kuva: Juha Kuokkanen

Mökille johtavan tien risteyksessä tulee olla numerokyltti, joka ohjaa oikeaan osoitteeseen. Suositeltava numeron korkeus on 10 cm valkoisella pohjalla. Jos mökkiä käytetään myös talvisin, lisää kylttiin tumma tausta, jotta numero erottuu paremmin lumisesta maisemasta.

Huolla kaasulaitteet

Nestekaasulaitteet pitäisi huoltaa 3-5 vuoden välein. Paineensäädin suositellaan vaihdettavaksi 10 vuoden ja kaasuletku noin 5 vuoden välein. Yli 30 vuotta vanhat laitteet, joissa ei ole liekinvarmistinta, pitäisi kokonaan poistaa käytöstä.

Laitteiden vuosihuoltoon kuuluu polttimien puhdistus, liitosten tiiviyden tarkistus sekä letkun kunnon tutkiminen. Ole tarkkana, että polttimet tulevat puhdistuksen jälkeen oikeille paikoilleen.

Muista myös, että kaasulaitteet tarvitsevat palamisilmaa. Jos sitä ei ole riittävästi, syntyy häkää. Älä tuki mökin ilmanvaihtoaukkoja!
Lisätietoja: ⇒ https://tukes.fi/-/grillaa-turvallisesti-kaasulla

Palovaroitin ja häkävaroitin

Palovaroitin on pakollinen. Kesämökeille, joissa on käytössä kaasulaitteita tai tulisija, kannattaa hankkia palovaroittimen lisäksi myös häkävaroitin. 

Muista tarkistaa hälyttimien toimivuus heti keväällä mökkikauden alkaessa!
Hanki muutama ylimääräinen paristo!

Nuohouta savuhormit säännöllisesti

Omaan käyttöön tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.
Ympärivuotisesti lämmitettävän rakennuksen hormit kannattaa nuohota vuosittain.

Katso lisätietoja ja etsi nuohooja osoitteesta: ⇒ https://nuohoojat.fi

Tarkista sähkölaitteiden kunto talven jälkeen

Kun kotiin hankitaan uusi TV tai muu sähkölaite, vanha siirretään usein mökkikäyttöön. Talven kosteus ja kylmyys sekä hiiret ja hämähäkit saattavat vahingoittaa laitteita. Siispä tarkista sähkölaitteiden kunto, kun talven jälkeen alat niitä käyttää.