Mökkiläisen turvaohje
Lomakaudella sattuu ja tapahtuu tavallista enemmän, myös vahinkoja.
Alla on joukko ohjeita erilaisiin tilanteisiin.
Tutustu näihin ohjeisiin ja nauti mökkeilystä turvallisesti!
Mökkeilyyn liittyy monia riskejä. Kesäkuukausina hätänumeroon 112 tehdään liki 50 000 ilmoitusta enemmän kuin muulloin. Mökkeilijät telovat itsensä grillatessa, halonhakkuussa tai satunnaisissa rakennuspuuhissa. Jotkut eksyvät marjametsiin. Jos kesä on kuuma, etenkin vanhusten sairauskohtaukset lisääntyvät.
Veden läheisyys muodostaa omat riskinsä, usein yhdessä tavallista runsaamman alkoholin käytön kanssa. Mökkien tulisijat, savuhormit, nestekaasulaitteet ja sähkölaitteet ovat taitamattomasti käytettyinä tai huonosti hoidettuina vaarallisia.
Asenna puhelimeesi 112 Suomi -sovellus
112 Suomi -sovelluksen keskeisin hyöty on, että avunsaanti hätätilanteessa nopeutuu. Sovellus selvittää puhelimen sijaintipaikan koordinaatit ja ilmoittaa ne Hätäkeskukselle hätäilmoituksen yhteydessä.
Tiedä missä olet
Metsässä liikkuessa kannattaa pitää puhelin mukana. Hätätilanteessa siinä oleva 112-sovellus tai karttasovellus auttaa löytämään takaisin, jos olet eksynyt.
Myös mökin karttakoordinaatit kannattaa selvittää ja laittaa ne selvästi näkyviin. Pelkkä osoite ei aina riitä, esimerkiksi Valajärventie löytyy sekä Janakkalan että Hämeenlinnan puolelta. Koordinaatit saa selville paikanpäällä 112 Suomi -sovelluksella tai maanmittauslaitoksen sivuilta :
⇒ https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/
⇒ Hae Sijaintitietolomake www.112.fi -sivustolta, tulosta ja täytä se ja sijoita se näkyvälle paikalle, jotta vieraasikin osaavat tarvittaessa hälyttää apua oikeaan paikkaan.
Huolehdi, että mökkitien alussa on selkeä osoitenumero
Valajärvelläkin on sattunut, että paloauto ei löytänyt heti perille.
Mökille johtavan tien risteyksessä tulee olla numerokyltti, joka ohjaa oikeaan osoitteeseen.
Suositeltava numeron korkeus on 10 cm valkoisella pohjalla. Jos mökkiä käytetään myös talvisin, lisää kylttiin tumma tausta, jotta numero erottuu paremmin lumisesta maisemasta.
Kyykäärme puri, mitä teen?
Pysy rauhallisena ja ota välittömästi yhteys 112:een, etenkin jos pureman saanut on lapsi, vanhus, raskaana tai sairas, tai jos purema on pään tai kaulan alueella.
Pidä pureman saanut henkilö mahdollisimman liikkumatta. Tämä vähentää myrkyn leviämistä.
Poista kellot, korut ja sormukset, sillä raaja saattaa turvota.
Älä yritä imeä myrkkyä ulos suullasi. Älä leikkaa, purista tai sido puremakohtaa.
ÄLÄ KÄYTÄ TULEHDUSKIPULÄÄKETTÄ!
Aurinko poltti ihon, mitä teen?
Jos ihosi on palanut auringossa, on tärkeää suojata se välittömästi ja vetäytyä pois auringosta. Viilennä palanut alue kylmään veteen kastetulla pyyhkeellä. Juo riittävästi vettä ja tarvittaessa käytä tulehduskipulääkettä. Jos palaminen on pahaa, kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon.
Auringon polttamaa ihoa hoidetaan samalla tavalla kuin muitakin lieviä palovammoja. Ihon palamisherkkyyteen vaikuttaa oma ihotyyppi ja UV-säteilyn voimakkuus (UV-indeksi). Ihovaurioiden ja palamisen lisäksi UV-säteily vanhentaa ihoa ja lisää ihosyövän riskiä. Se voi myös pahentaa joitain ihosairauksia kuten ruusufinniä ja huuliherpestä.
Tarve auringonvalolta suojautumiseen alkaa UV-indeksin noustessa yli 3. Parhaiten iho suojataan vaatetuksella ja pysyttelemällä varjossa. On hyvä käyttää myös hattua ja aurinkolaseja. Aurinkosuojavoiteella voi täydentää muuta suojautumista. Voiteen suojakertoimen on oltava vähintään 30, lapsilla jopa 50. Levitä voidetta runsaasti auringolle alttiiksi jääviin alueisiin, kuten käsiin ja kasvoihin ja muista uusia käsittely aika ajoin.
⇒ 10 vinkkiä auringonpolttaman hoitoon (anna.fi)
⇒ Ihon suojaaminen auringolta (ilmatieteenlaitos.fi)
Huolla kaasulaitteet
Nestekaasulaitteet pitäisi huoltaa 3-5 vuoden välein. Paineensäädin suositellaan vaihdettavaksi 10 vuoden ja kaasuletku noin 5 vuoden välein. Yli 30 vuotta vanhat laitteet, joissa ei ole liekinvarmistinta, pitäisi kokonaan poistaa käytöstä.
Laitteiden vuosihuoltoon kuuluu polttimien puhdistus, liitosten tiiviyden tarkistus sekä letkun kunnon tutkiminen. Ole tarkkana, että polttimet tulevat puhdistuksen jälkeen oikeille paikoilleen.
Muista myös, että kaasulaitteet tarvitsevat palamisilmaa. Jos sitä ei ole riittävästi, syntyy häkää. Älä tuki mökin ilmanvaihtoaukkoja!
Lisätietoja: ⇒ https://tukes.fi/-/grillaa-turvallisesti-kaasulla
Palovaroitin ja häkävaroitin
Palovaroitin on pakollinen. Kesämökeille, joissa on käytössä kaasulaitteita tai tulisija, kannattaa hankkia palovaroittimen lisäksi myös häkävaroitin.
Taarkista hälyttimien toimivuus heti keväällä mökkikauden alkaessa! Hälyttimien toimintakyky heikkenee itsekseen ja ne pitäisi uusia noin 10 vuoden välein.
Hanki muutama ylimääräinen paristo!
Nuohouta savuhormit säännöllisesti
Omaan käyttöön tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.
Ympärivuotisesti lämmitettävän rakennuksen hormit kannattaa nuohota vuosittain.
Katso lisätietoja ja etsi nuohooja osoitteesta: ⇒ https://nuohoojat.fi
Tarkista sähkölaitteiden kunto talven jälkeen
Kun kotiin hankitaan uusi TV tai muu sähkölaite, vanha siirretään usein mökkikäyttöön. Talven kosteus ja kylmyys sekä hiiret ja hämähäkit saattavat vahingoittaa laitteita. Siispä tarkista sähkölaitteiden kunto talven jälkeen kun taas alat niitä käyttää.