Valajärven Suojeluyhdistys täytti 50 vuotta

Valajärven Suojeluyhdistys juhli 50-vuotista toimintaansa 16. heinäkuuta 2022 Vähikkälän Seuratalolla. Väkeä oli paikalla noin 120 henkeä.

Tilaisuus alkoi Tuuli Saarnion esittämällä Valajärven valssilla. Puheenjohtaja Pekka Koskisen tervetulopuheen jälkeen Seija Kultti Helsingin Yliopistosta esitteli tutkimustuloksia, joita opiskelijat olivat Valajärvestä saaneet. Esitelmän lopuksi näimme upean animaatioelokuvan Valajärven synty, joka kertoo siitä, miten Valajärvi sai nykyisen muotonsa jääkauden jälkeen.
-> Katso Valajärven synty -animaatio
-> Tutustu Helsingin Yliopiston keräämään aineistoon

Tuuli Saarnion musiikkiesityksen jälkeen Maija Mäki Turun Yliopistosta kertoi oman työryhmänsä tekemästä tutkimuksesta otsikolla Valajärven mökkiläisyyden synty ja kehitys osana Suomen yhteiskunnan kehitystä. Tämän jälkeen Juha Kuokkanen esitteli yhdistyksen uudistetut nettisivut, joissa nyt mm. julkaistiin Helsingin ja Turun yliopistojen keräämä tutkimusaineisto ja tarinat Valajärveltä ja sen ympäristöstä.
-> Tutustu Turun yliopiston keräämiin tarinoihin
-> Katso www.valajarvi.fi sivujen yleisesittely

Seuraavaksi näimme Marko Saikkosen tekemän lyhytelokuvan Valajärvi ja Aarteenetsijä Hellevaara, joka näyttää upeita ilmakuvia Valajärveltä ja kertoo tarinan siitä, millaisia aarteita Valajärven ympäristöstä saattaa löytyä.
-> Katso elokuva Valajärvi ja Aarteenetsijä Hellevaara

Valajärven mökkiläinen Jari Linnavuori oli säveltänyt laulun Kesäilta, jonka hän on omistanut Valajärvelle. Kuulimme juhlassa kappaleen ensimmäisen julkisen esityksen Jarin bändin Evoluutio esittämänä. Evoluutio vastasi myös loppuillan musiikista ulkona ravintolateltassa, jossa tarjoiluista vastasivat Vähikkälän maamiesseura ja Valajärven luomutila.
-> Kuuntele Kesäilta

Juhlan lopuksi pääsimme tanssilavan tunnelmaan, kun teatteriryhmä Säilättäret esitti tekemänsä tilausteoksen Valajärven lavalla.

Edellä mainittujen esiintyjien ja heidän taustaorganisaatioidensa lisäksi alla luetellut tahot ovat tukeneet 50-vuotisjuhliamme.. Suuri kiitos siitä heille kaikille!