Ravustus

Kuva: Juha Kuokkanen.

Laske veteen rapumerrat ja nauti Valajärven omista ravuista!

Ravustuskausi alkaa heinäkuun 21. päivänä klo 12:00 ja kestää lokakuun loppuun. Saaliisiin vaikuttaa olennaisesti, missä vaiheessa ravun kuorenvaihto on pyynnin alkaessa. Kuorenvaihdon ajankohtaan vaikuttaa veden lämpötila.

18-64-vuotiailla ravustajilla pitää olla suoritettuna kalastonhoitomaksu. Lisäksi tarvitaan vesialueen omistajan lupa, eli Valajärvellä Sauvalan osakaskunnan pyydysmerkki.

Sauvalan osakaskunnan sääntöjen mukaan ruokakuntaa kohti sallitaan enintään kymmenen rapumertaa. Merrat pitää merkitä kohoilla, joissa pitää olla Sauvalan osakaskunnan  pyydysmerkin lisäksi ravustajan nimi ja yhteystiedot.
⇒ Sauvalan osakaskunnan ravustussääntö

Rapumerran merkkejä myy ⇒Vähikkälän Suvipuoti

Järjestä rapujuhlat

Iloiset rapujuhlat kuuluvat loppukesän hauskimpiin tapahtumiin. Näillä Kotiliesi-lehden ohjeilla saat ne onnistumaan.
⇒ Rapujen keittäminen
⇒ Tutustu rapujuhlien etikettiin
⇒ Rapulauluja

Älä levitä rapuruttoa - älä siirrä täplärapuja!

Amerikasta peräisin olevia täplärapuja alettiin istuttaa moniin Euroopan vesistöihin 1960-luvulta lähtien tarkoituksena elvyttää rapurutosta kärsivää alkuperäistä rapukantaa. Valajärveen niitä istutettiin vuosina 2004-2005. Vasta 2010-luvulla todettiin, että myös täpläravut saattavat kantaa rapuruttoa, vaikka eivät itse siihen helposti sairastukaan. Nykyisin täplärapu luokitellaan haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Sitä saa edelleen pyytää, syödä ja myydä, mutta enää ei saa istuttaa, siirtää tai viljellä.

Noudata seuraavia ohjeita, jotta täplärapu ei leviäisi ja että Suomen alkuperäinen rapulaji, jokirapu saataisiin säilymään:

  • Älä siirrä täplärapuja Valajärven puolelta toiselle.
  • Jos pyydät eri puolilla järveä tai eri vesistöissä, desinfioi pyydykset ja muut välineet ennen siirtämistä toiseen paikkaan.
    Puhdistuskeinoja on monta: keittäminen tai muutama tunti kuumassa saunassa, valossa, kuivuudessa tai pakkasessa sekä desinfioivilla kemikaaleilla.
  • Jos käytät syöttinä muualta kuin Valajärvestä pyydettyjä kaloja, säilytä niitä pakastimessa vähintään 3 vrk ajan.

⇒ Lisätietoa: Vieraslajit.fi – täplärapu

Muuta kalastukseen liittyvää