Timpan jättihauki

Kuva: Timo Heinon arkisto

Timo Heino on kalastellut pikkupojasta lähtien paljon Valajärvellä.
Seuraavassa hän kertoo tarinan jättihauesta.

Vanhemmillani on ollut mökki Valajärven rannalla 1950-luvulta lähtien ja olen koko ikäni viettänyt kesiä siellä. Nyt minulla on myös oma itse rakennettu mökki äidin mökin naapurissa.

Pikkupojasta lähtien olen tykännyt kalastamisesta, etenkin uistelemisesta. Valajärvi on tullut tutuksi joka kolkastaan. Pyrin käymään kalassa lähes joka viikonloppu. Yleensä vedän uistinta, neljä vapaa kerrallaan. Veneessäni on sähkömoottori. Polttomoottoreitahan Valajärvellä ei ole saanut käyttää enää vuosikymmeniin.

Saalistakin on vuosien varrella tullut ihan mukavasti, enimmäkseen haukia, joita Valajärvessä riittää. Parhaina vuosina niitä on tullut lähes 50, joukossa useita 7-10 kiloisia.

Hyvä aika lähteä järvelle vaappua vetämään on syksyllä ennen järven jäätymistä. Kerrankin, kun olin järvellä joulun alla, vesi alkoi jäätyä nopeasti. Minun piti hakata jäätä veneen edestä, että pääsin takaisin rantaan.

Mutta yksi kerta ei unohdu. Lauantaina marraskuun 17. päivänä 2012 aurinko oli noussut noin seitsemän aikoihin. Ilma oli viileä, lämpöä vain pari astetta. Järvi oli melko tyyni ja vielä vähän sumuinen. Suuntasin veneen keulan Ratalahden suuntaan alueelle, jossa veden syvyys on noin 6 metriä. Vaaput uivat välivedessä, eli noin 3,5 metrissä.

Pian pyydykseen iski kiinni hauki, vavan liikkeistä päätellen noin 2-3-kiloinen. Hetken taisteltuaan se pääsi kuitenkin karkuun, mutta heti perään alkoi tapahtua. Jokin iso peto iski kiinni uistimeen ja lähti vetämään venettä.

Kun kala kävi ensikerran pinnassa ja näin mikä siellä on tulossa, ensimmäinen ajatus oli, että nyt tätä ei saa mokata. Kauhea jännitys iski. Jouduin taistelemaan puolisen tuntia, ennen kuin sain hauen uuvutettua veneen viereen ja haavin ulottuville. Mukana oli melko iso haavi, mutta sekin tuntui pieneltä, sillä vain puolet kalasta mahtui siihen. Jollain konstilla sain vonkaleen kuitenkin keploteltua veneeseen.
 

Vein saaliini saman tien kotirantaan ja mittasin sen pituudeksi 127 senttiä. Punnitus vaati ammattivehkeet, jotka löytyivät Riihimäeltä Korkeakosken Uistin Oy:stä. Puntari näytti hauen painoksi 16,150 kiloa. Tulos hyväksyttiin Suomen Vapaa-ajankalastajien ennätyskalarekisteriin. Valajärven hauki oli vuonna 2012 kaikkein suurin Suomessa pyydystetty hauki ja 2000-luvulla pyydystetyistä 20:s ja vavalla saaduista yhdeksäs.

Kala ei mahtunut pakastimeen, joten vein sen saman tien Vähikkälässä toimivaan Eläintäyttämö Kemppaiseen. Valajärven jättihauki on nyt täytettynä kotini seinällä muistuttamassa siitä, että aina kannattaa lähteä Valajärvelle kalaan!

Teksti: Timo Heino 2023

Timppa ja hauki Muikkubileissä 2013
Kuva: Juha Kuokkanen