Kirkkovene

Video: Jukka Kolehmainen

Kirkkoveneellä on ollut merkittävä rooli Valajärven mökkiläisten yhteishengen kannalta. 
Lue tästä kirkkoveneen tarina ja katso iloiset kuvat ja videot.

Kun Valajärven mökkiläinen Reijo Jokinen vuonna 2013 kuuli, että hänen ystävällään majoitus- ja matkailualan yrittäjällä Pauli Lampisella (Hotelli Kuharanta, Kuortane Golf ym.) oli 20 vuotta vanha ylimääräinen kirkkovene, josta tämä oli valmis luopumaan, hän sai idean.

Reijo Jokinen ja Pekka Koskinen matkustivat Kuortaneelle, ostivat veneen Valajärven Suojeluyhdistykselle 20 eurolla ja hinasivat sen Valajärven rantaan.

12 metriä pitkän kirkkoveneen satamaksi järjestyi Kotakalliontiellä Rengon yhteismetsän mökkirannan sivussa oleva poukama. Ensimmäisenä kesänä sinne rakennettiin talas, jonka päälle vene voitiin vinssata. Talvisuojaksi tehtiin pressukatos.

Puusta ja vanerista tehty vene oli jo nähnyt parhaat päivänsä ja vaati perusteellisen korjauksen. Muutamat aktiiviset mökkiläiset, ensi sijassa Petri Laurila ja Reijo Jokinen, käyttivät runsaasti työtunteja veneen paikkaamiseen, hiomiseen, kyllästämiseen ja lakkaamiseen, ennen kuin se oli valmis vesille.

Veneeseen mahtui enimmillään 12 soutajaa ja perämies, mutta jo kuusi soutajaa sai sen mukavasti liikkumaan.

Venehanketta sponsoroi Joutsen Oy hankkimalla soutajille ja perämiehelle veneliivit. Tämän perusteella veneelle päätettiin antaa nimeksi Valajärven Joutsen. Juhlallinen kastetilaisuus järjestettiin Muikkubileiden yhteydessä kesällä 2014.

Suosittuja olivat spontaanit Valajärven ympärisoudut iloisessa porukassa. Oli hämmästyttävää todeta, miten monta rantabaaria Valajärven rannoilta löytyikään janoisia soutajia virkistämään!

Venettä myös vuokrattiin yritys­tapahtumia varten.

Valajärven soutujoukkue osallistui useana kesänä Hausjärven Haminankylässä järjestettävään Mommilanjärven souteluun, joka on yksi Suomen suosituimmista soututapahtumista.
⇒ Mommilanjärven soutelun sivut
⇒ Mommilanjärven soutelun Facebook-sivut

Suojapeite ei valitettavasti antanut riittävää suojaa veneelle, joka alkoi rappeutua ja lahota jokavuotisesta pintakäsittelystä huolimatta. Normaali perushuolto ei estänyt vaurioiden syntymistä, vaan hankaimia irtosi, airoja katkesi ja soutupenkkejä rikkoutui kesken souturetken. 

Kesällä 2022 kirkkovene todettiin sen verran huonokuntoiseksi, että sen käyttäminen ei enää tuntunut turvalliselta eikä korjaaminenkaan järkevältä. Nostalginen jäähyväispurjehdus tehtiin 13.8.2022. Tätä kirjoitettaessa on vielä auki, mitä veneelle seuraavaksi tapahtuu.

Reijo Jokinen haaveilee jo uudesta kirkkoveneestä. Hänen mielestään Valajärven Joutsen on ollut yksi eniten Valajärveläisten yhteishenkeä nostaneista asioista. Samoin ajattelee varmaan jokainen, joka on saanut olla mukana.

Kuuntele videolta airojen ääntä ja veden solinaa, katso iloisia kuvia ja eläydy tunnelmaan!

Teksti: Juha Kuokkanen 

Videot on kuvattu 13.8.2022, jolloin teimme veneellä jäähyväissoutelun Valajärvellä.
Kuvaus ja editointi: Jukka Kolehmainen.

Kuvia kirkkoveneen vaiheista