Valajärven nimi

Kuva: Kartta vuodelta 1884.

Tanssilavalla vannotut valat, vai järvimalmi ja valurauta?
Mistä Valajärvi on saanut nimensä?

Professori Pertti Virtaranta on selittänyt Valajärven nimen synnystä seuraavaa:

Hämäläiset käyttivät kalastukseen vataa, joka Kalevalan mukaan on vanhin kalanpyydys. Hämäläiset eivät voineet kielensä vuoksi mennä vadalle vaan valalle. Siitä kolme hämäläistä järveä on saanut nimekseen Valajärvi. Järven kirkasvetisyys (valkea), rakkauden- tai sotilasvalat, valimotyöt (raudan nosto) eivät ole antaneet järvelle nimeä vaan kieli.

Wikipedian mukaan vata on nuotan ja verkon välimuoto, matalien järvien pyydys, jota kaksi tai kolme miestä veti kahlaten pitkin rantoja ja poukamia saaden lähinnä pientä kalaa. Voi kuvitella, että matalarantaisessa ja kalaisassa Valajärvessä vata on ollut suosittu pyydys.

Valajärven nimen synnystä on myös toinen tarina

Pia Piiroinen on kuvataiteilija ja kirjailija, joka omien sanojensa mukaan harrastaa etymologiaa, historiaa ja arkeologiaa. Hän kertoo kehittäneensä holistisen fuusiotaiteen, jonka filosofia pohjautuu veda-filosofiaan.

Piiroisen taidetta voi seurata hänen ylläpitämässään Facebook-ryhmässä ”Suomen salat ja salot”, Hän esittää, että Suomen Valajärvien nimi juontuu alueella rautakaudella ja viikinkiajalla asuneista Vala-gooteista. Seuraavassa sitaatti hänen tekstistään:

Vala-dynastia on ollut merkittävä goottisuku ihan Euroopan laajuisesti. Vala, Valla, Walachia, Valamo ym. muinaisnimet viittaavat kaikki tähän goottien eliittidynastiaan, jonka jäseniä olivat todennäköisesti ainakin jotkut Merovingit. Valajärvet olivat myös näiden goottien asuttamia ja nimeämiä alueita.

Piiroinen on kirjoittanut kaksi kirjaa, joista ensimmäinen Me Habirut Mahabharata saa Helsingin yliopiston kielentutkija Jaakko Häkkiseltä tällaisen arvion:
”Tuo kirja on silkkaa näennäistiedettä vailla mitään kiinnekohtaa oikeaan kielitieteeseen tai mihinkään muuhunkaan tieteeseen”.