Valajärven hirmuinen hauki

Kuva: Heikki Aaltonen.

Iso hauki yllätti pilkillä istuneen nuoren miehen Valajärvellä. Hauki oli niin iso, että miehen piti lopulta kiskoa se käsin kapean pilkkireiän läpi järven jäälle.

Perjantaina 11. tammikuuta 2013 silloin 22-vuotias tervakoskelainen Jouni Aaltonen istui pilkillä Janakkalan Valajärvellä. Tunnin aikana pilkkiin tarttui normaaliin tapaan pieniä ahvenia. Mutta sitten alkoi tapahtua.

Koukkuun iski jotain isompaa. Kala lähti vetämään siimaa ja kela tyhjeni nopeasti – lähes loppuun. Tottuneelle kalamiehelle tuli aavistus, että siiman toisessa päässä täytyi olla hauki.

Ensin näkyi paksu selkä, kun kala meni avannon alta, Aaltonen muistelee ensimmäistä vilausta.

Hauki ei mahtunut reiästä – piti vetää väkisin

Mies ja hauki ottivat mittaa toisistaan tunnin verran, kunnes peto viimein väsyi. Lopulta Aaltonen onnistui kääntämään hauen niin, kalan pää tuli esiin halkaisijaltaan vain 15 senttiä kapeasta pilkkireiästä.

Hetken aikaa pelkäsin kalan jäävän jään alle. Kun näin, että se on hyvin kiinni, niin ei siinä enää mitään. Aika voittajafiilis.
Jouni Aaltonen

– Sain käännettyä pään reikään ja sen verran ylöspäin, että sain molemmilla käsillä siitä kiinni. Se ei oikeastaan mahtunutkaan siitä reiästä. Väkisin sai vetää.

Hauki narrattiin tavallisella pilkkiongella. Matkassaan Jouni Aaltosella oli Nils Masterin sininen tasapainopilkki, jossa on valkoiset kyljet ja oranssi maha. Siima oli 0,2 millimetristä monofiilisiimaa, jonka tulisi kestää vain noin neljäkiloinen kala. Oli siis ihme, ettei 16,9-kiloisen jättihauen onnistunut katkaista siimaa ja jatkaa pitkää elämäänsä Valajärven vesissä.

– Hetken aikaa pelkäsin kalan jäävän jään alle. Kun näin, että se on hyvin kiinni, niin ei siinä enää mitään.

– Aika voittajafiilis, Jouni Aaltonen kuvaili tunteitaan.

Ennätyskala täytetään muistoksi

Jouni Aaltonen on harrastanut kalastusta aivan pienestä pitäen. Hänen aiempi ennätysvonkaleensa oli reilu kymmenkiloinen.

– Eipä tarvitse uusia ennätyskaloja hetkeen odotella.

Suomen ennätyshauki on saatu verkolla Iin Oijärvestä vuonna 2009 ja se painoi 18,8 kiloa. Aaltosen jättihauki puolestaan pötköttää pakastehuoneessa Eläintäyttämö Esa Kemppaisella Vähikkälässä. Peto päätyy aikanaan muistoksi kotiseinälle paljon kestäneiden pilkkivälineiden viereen.

Tämä tarina on julkaistu Yle Hämeen sivuilla tammikuussa 2013. Tekijät Miki Wallenius ja Sini Tanninen
Valajärven hauesta kirjoitti ensimmäisenä Janakkalan Sanomat.

Tervakosken Osuuspankki sponsoroi kalan täyttämistä, ja hauki oli esilla pankin ikkunassa kesällä 2013.

Muuta kalastukseen liittyvää