VALA­JÄRVEN TARINAT

TERVETULOA TUTUSTUMAAN VALAJÄRVEN HISTORIAAN JA KULTTUURIIN! 

Karttakohteita valitsemalla pääset lukemaan, katselemaan ja kuuntelemaan tarinoita Valajärven muinaislöydöistä, vapaa-ajan viettotavoista sekä mökkiläisyydestä eri aikakausina. Lista kaikista tarinoista löytyy myös alta.
Jos sinulla on Valajärveen liittyen oma tarina tai muisto, voit halutessasi jakaa sen meille ottamalla yhteyttä Valajärven Suojeluyhdistykseen. 

Arkeologiset löydöt järven alueelta

Ihminen on kulkenut Valajärven rannoilla jo esihistoriasta lähtien. Alueella on sijainnut esimerkiksi kivikautisia asuinpaikkoja ja leiripaikkoja. Valajärveltä on lisäksi tehty yksittäisiä muinaislöytöjä, muun muassa perunapelloilta: saviastian osia ja kiviesineiden valmistamisesta jääneitä palasia eli iskoksia.

Mökkeilyä eri vuosikymmeninä

Valajärven mökkiläisyys on noudattanut yleisesti suomalaisen mökkikulttuurin kehitysvaiheita. Kesäisin tai ympäri vuoden käytössä olevilla mökeillä rentoudutaan ja puuhastellaan – monesti useassa sukupolvessa. Valajärvellä on ollut mahdollista tutustua myös muihin mökkiläisiin ja osallistua yhteisölliseen toimintaan.

Vapaa-ajan viettoa ja retkeilyä

Järven ympäristö on ollut virkistyskäytössä monella tapaa. Valajärveltä onkin kertynyt runsaasti erilaisia tarinoita vapaa-aikaan ja retkeilykohteisiin liittyen. Vanhoista asukkaista on kiehtovia kertomuksia, ja lisäksi Valajärvellä on aikojen saatossa vieraillut muun muassa kesäasukkaita, partiolaisia ja tanssinharrastajia.

VALAJÄRVEN TARINAT -SIVUSTO

Sivusto esittää tietoa Valajärven ympäristöstä ja sen kehittymisestä eri aikakausien kuluessa: ihminen on toiminut alueella jo esihistorian aikana, ja järviympäristön kulttuuri on muokkautunut myöhemmin muun muassa mökkiläisten käytössä ja virkistäytymisalueena. Valajärven Suojeluyhdistys ry on toteuttanut sivukokonaisuuden yhteistyössä Aikahyppy Oy:n kanssa vuonna 2022, suojeluyhdistyksen täyttäessä 50 vuotta. Sisältö pohjautuu Aikahypyn vuosina 2021–2022 etnografisesti keräämään aineistoon, kuten haastatteluihin ja valokuviin, sekä arkeologisiin selvityksiin järvellä tehdyistä muinaislöydöistä. Tarkemmat lähteet on mainittu sivuilla. Sivusto päivittyy myös jatkossa uusilla tarinoilla ja kertomuksilla Valajärvestä. 

Toteutus:
   

Tukija: 
Logo. Leader Linnaseutu, Euroopan maaseuden kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.