Puhinniemi

Puhinniemen ja Isosaaren virkistysalue on ihastuttava luonnontilainen retkeilykohde, jolla on myös pitkä historia.

Puhinniemen ja Isosaaren virkistysalueen erikoisuutena on vuonna 2006 löydetyt kaksi kivikautista asuinpaikkaa, joista kaivettiin esiin työstettyjä kvartsikiven kappaleita ja tulenpidon merkkejä. 1960-luvulla Puhinniemestä löydettiin myös rautakaudelta peräisin oleva astia. 

Puhinniemen lehmusalue on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi vuonna 2008.

Alueella on paikoitusalue, nuotiopaikkoja, kävelypolkuja ja kivikautisesta asutuksesta kertova infotaulu.  Alue kuului aikaisemmin Riihimäen kaupungille. Nykyisin alueen omistaa Metsähallitus, ja se on yksi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelman (METSO) alueista.

⇒ Katso Luonnonsuojelualueita koskevat ohjeet
⇒ Katso sijainti retkikartalta 

”Isosaaren eteläranta oli ihastuttavaa luonnontilaista, varvikkoista kuusimetsää. Ilmassa tuoksui ja kuului voimakkaasti kevät – taisinpa kuulla jo jossain pajulinnun virittelemässä säveltaajuuttaan oikeaksi. Pieni polku viekoitteli kulkijansa mukaan nauttimaan kauniista järven ja metsän yhdistelmästä. Niin kaunista, niin kaunista. Oikein paljasjalkaisen hämäläisen sielunmaisemaa.”

Kenelle Puhinniemi sopii

  • Riksulaisille. Lähin vastaavantyyppinen järvi ja virkistäytymispaikka sijaitsee Riksusta 12 km päässä eikä missään rannoilla ole muutamaa sataa metriä pidempiä järvenrantapolkuja tai -reittejä, joten n. 25 km tänne ei ole paha.
  • Niille, jotka arvostavat täydellistä omaa rauhaa ja luontoarvoja erinomaisten, hoidettujen retkeilyfasiliteettien yläpuolelle mutteivat haluaisi ilman polkujakaan kulkea.
  • Niille, jotka rakastavat kulkea metsässä järven rannalla.
  • Niille, jotka haluavat jollain päiväretkellä enemmän hitaasti nautiskella ja vähemmän marssia. Lapsiperheille 2-3 km reitti on aina oikein sopiva, ja polkukin vaatimattomuudestaan huolimatta oli lastenkin helppo kulkea.

Ote blogista Oivalluksia luonnon poluilta
⇒ Lue koko juttu

Muita retkikohteita