Puhinniemen ja Isosaaren
virkistysalue

Puhinniemen ja Isosaaren virkistysalue on ihastuttava luonnontilainen retkeilykohde, jolla on pitkä historia. Kun istut siellä nuotiotulilla, katsot samaa maisemaa kuin kivikautiset esi-isäsi tuhansia vuosia sitten.

Puhinniemen ja Isosaaren virkistysalue on yksi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelman (METSO) alueista. Puhinniemi on yhtä aikaa luonnonsuojelualue ja arkeologinen kulttuuriperintökohde. Alueen omistaa Metsähallitus.

Puhinniemen itäreunalla oleva lehmusalue on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi vuonna 2008.

Alueella on paikoitusalue, kävelypolkuja ja yhteensä neljä nuotiopaikkaa – kaksi Puhinniemen etelärannalla ja kaksi Isosaaren etelärannalla.

Puhinniemestä löydettiin vuonna 2006 kaksi ⇒ kivikautista asuinpaikkaa, joista kaivettiin esiin työstettyjä kvartsikiven kappaleita ja vanhoja tulenpidon merkkejä.

Vuonna 1966 Puhinniemen pohjoispuolelta on lisäksi löydetty ⇒ saviastia, joka on ajoitettu rautakaudelle vuosille 600-1200.

Alueella on Puhinniemen historiasta kertova infotaulu, josta on seuraava lainaus:

Vesistöt vaikuttivat olennaisesti Lounais-Hämeen asutuksen sijoittumiseen. Kivikautiset asuinpaikat sijaitsivat säännönmukaisesti veden rannalla. Itämeren kehityksessä erotetaan seuraavat vaiheet: Baltian jääjärvi (n. 11000-9590 eaa), Yoldianmeri (n. 9590-8800 eaa), Ancylusjärvi (8800-7500 eaa) ja Litorinameri sekä nykyinen Itämeri (7500 eaa – nykyaika). Baltian jääjärven aikaan Lounais-Häme oli vielä jään peitossa. Yoldianmeren aikana paljastuivat ensimmäiset maa-alueet myös näillä seuduin. Tuolloin, noin 11000 vuotta sitten, Valajärvi kuroutui omaksi altaakseen.

Mitä kävijät sanovat?

Ote blogista Oivalluksia luonnon poluilta:

”Isosaaren eteläranta oli ihastuttavaa luonnontilaista, varvikkoista kuusimetsää. Ilmassa tuoksui ja kuului voimakkaasti kevät – taisinpa kuulla jo jossain pajulinnun virittelemässä säveltaajuuttaan oikeaksi. Pieni polku viekoitteli kulkijansa mukaan nauttimaan kauniista järven ja metsän yhdistelmästä. Niin kaunista, niin kaunista. Oikein paljasjalkaisen hämäläisen sielunmaisemaa.”

Kenelle Puhinniemi sopii

  • Riksulaisille. Lähin vastaavantyyppinen järvi ja virkistäytymispaikka sijaitsee Riksusta 12 km päässä eikä missään rannoilla ole muutamaa sataa metriä pidempiä järvenrantapolkuja tai -reittejä, joten n. 25 km tänne ei ole paha.
  • Niille, jotka arvostavat täydellistä omaa rauhaa ja luontoarvoja erinomaisten, hoidettujen retkeilyfasiliteettien yläpuolelle mutteivat haluaisi ilman polkujakaan kulkea.
  • Niille, jotka rakastavat kulkea metsässä järven rannalla.
  • Niille, jotka haluavat jollain päiväretkellä enemmän hitaasti nautiskella ja vähemmän marssia. Lapsiperheille 2-3 km reitti on aina oikein sopiva, ja polkukin vaatimattomuudestaan huolimatta oli lastenkin helppo kulkea.

⇒  Lue koko juttu

Otteita Nummen Eränkävijöiden sivuilta:

Kaiken kaikkiaan ihastuttava paikka, josta ei ehkä pisimpiä vaellusreittejä löydy mutta sitäkin mukavampaa metsämaastoa, haastetta etenemiseen ja kutkuttavia kiipeilypaikkoja. Eikä kuitenkaan liikaa haastetta: sekä 4-v että 68-v selvisivät retkestä mainiosti! Vierailun arvoinen myös kesäaikaan.

⇒ Lue koko juttu

Muita retkikohteita