Pohjan viistokeilaus

Kuva: Meritieto Oy.

Elokuussa 2015 Meritieto Oy:n mittausvene tutki Valajärven pohjan korkearesoluutioisella monikeilaimella.

Mittausvene Valajärvellä
Kuva: Pekka Koskinen

Kartoituksen tarkoituksena oli saada tarkkaa tietoa järven syvyyksistä, pohjanmuodoista ja sedimenteistä. Tieto auttaa seuraamaan järven tilaa ja suunnittelemaan vesiensuojelutoimia. Tutkimus maksoi noin 5000 euroa ja siihen saatiin EU-rahaa.

Mittauksen tuloksena saatiin tarkka topografiakartta ja 3D-pohjamalli 0,5 m tarkkuudella järven pohjan muodoista yli 1,5 m syvältä alueelta, jonne luotainvene pääsi.

Sivutuotteena saatiin myös järvenpohjan kovuuden vaihtelua kuvaava kartta sekä kuvia kalaparvien esiintymisalueista. 

Otsikkokuvan kartassa näkyy Valajärven syvin kohta 13,4 m sekä pohjan muoto viisinkertaisesti liioiteltuna. Punaiset pisteet ovat kalaparvia.

⇒ Katso Mittausraportti
⇒ Lue Hämeen Sanomien juttu Valajärven viistokeilauksesta

Kuvia pohjamallista

Alla on kuvia Pekka Koskisen Muikkubileissä 2016 pitämästä esityksestä. Aluksi on pohjan kovuutta ja syvyyttä kuvaavat kartat ja sitten pohjamallista katseluohjelmalla ”sukellettuja” näkymiä. Kuvien syvyysnäkymä on liioiteltu viisinkertaiseksi. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana. Kuvissa näkyvät renkaat ovat katseluohjelman ”ohjauspyöriä”.

Myöhemmissä ⇒pohjan videokuvauksissa osoittautui, että kuvateksteissä mainittu kalliohalkeama onkin järven poikki kulkeva tuntematon kaapeli. 

Haluatko itse tutkia Valajärven pohjaa?

Asenna koneeseesi ilmainen QPS Fledermaus Viewer katseluohjelma ja lataa Valajärven pohjan 3D-malli.
⇒ Lataa Fledermaus Viewer katseluohjelma
⇒ Lataa pohjamalli valajarvi.qscene 
(2.0 Gt)

Muita tutkimuksia