Leena ”Leppi” Paananen in memoriam

Valajärven Suojeluyhdistyksen hallituksen entinen jäsen Leena ”Leppi” Paananen kuoli sunnuntaina 12. toukokuuta 2024.

Leppi toimi suojeluyhdistyksemme sihteerinä ja rahastonhoitajana lähes kymmenen vuoden aikana vuosisadan vaihteen molemmilla puolilla. Valajärvi oli Lepille ja hänen suvullensa rakas paikka. Lepin vanhemmat hankkivat mökin Valajärven rannalta jo 1930-luvulla. Leppi asui myös pysyvästi rannalla vielä 2010-luvulla, jonka jälkeen hän muutti Lopelle ja sieltä Tervakoskelle.

Muikkubileet syntyivät Lepin ideasta. Leppi oli pääkokkina monissa muikkubileissä niiden alkuaikoina. Lepin erikoisuus oli rantakala, joka oli todellista herkkua. Toinen erikoisuus oli hovimestarin kastike, jota laitettiin savulohien päälle. Muikkujen pyydystämisestä ja savustamisesta vastasi silloin Myllymäen Ossi. Toinen merkittävä asia, jossa Leppi oli merkittävässä roolissa, oli Valajärven valssin synty. Leppi hoiti valssin sävellyksen aikana kontaktit säveltäjä Timo Mäenpäähän.

Olin puhunut viime vuoden syksyllä Lepin kanssa, että hän tulisi mukaan ideoimaan muikkubileiden 20-vuotisjuhlaa, joka on kesällä 2024. Tämän lupauksensa hän muisti aivan loppuun asti.

Tunsin Lepin noin 70 vuoden ajalta. Leppi oli meillä kotona Riihimäellä useasti lastenvahtina 1950-luvulla. Leppi taas tunsi Valajärven melkein 80 vuoden ajalta. Onneksi haastattelimme Leppiä, kun keräsimme yhdistyksemme tarinoita vuonna 2022. Lepin Valajärven muistot ovat tallessa.

Muistamme kiitollisuudella Leppiä, joka oli aina iloinen ja auttavainen. Lepin Valajärven ja muikkubileiden iloinen henki kannustakoon meitä viettämään iloisia muikkubileitä tulevaisuudessakin.

Pekka Koskinen

Kuva: Leppi jakamassa palkintoja muikkubileissä 2005.