”Kesäasunto vuokrataan”

Niemelän mansardikattoinen rakennus, jota kesäasukkaat vuokrasivat. Niemelästä oli vuokrailmoitus muun muassa Riihimäen Sanomissa 4.6.1936. Valokuva: yksityiskokoelmat.

Niemelän tila sijaitsee Valajärven länsirannalla. Alun perin Sauvalan kartanon maihin kuulunut niemi oli osa läheistä Seppälän torppaa. Kun torpparilaitos Suomessa lakkautettiin, torppa myytiin. 1930-luvulla Seppälän tilan maat lohkaistiin kahden sisaruksen kesken, joista toinen otti itselleen torpan paikan ja toinen perusti pientilan viereiselle niemelle, Niemelään.

Pientilallisen elämä Niemelässä oli niukkaa. Metsäinen ja mäkinen niemi oli maanviljelyksen kannalta hankala, koska elantoa antavat peltomaat puuttuivat. Toisin kuin nykyään, järvien rantamaita ei tästä syystä juuri yleisesti arvostettu. Virkistysarvoa niillä oli kuitenkin jo tuolloin – mutta kaupunkilaisille. Lisätulot olivat tarpeen, ja Niemelän taloa vuokrattiin kesäisin ulkopuolisille jo heti 1930-luvulla. Myöhemmin, kun tilan isäntä oli kaatunut sodassa, kesävuokralaisilta saaduilla tuloilla oli yhä suurempi merkitys lapsiperheen taloudessa. 

Kesäasukkaat majoittuivat Niemelän päärakennukseen, tasaiselle alapihalle rakennettuun hirsitaloon. Lisäksi alapihalla oli yhden lehmän asuttava navetta sekä rannassa sauna. Talonväki itse, äiti sekä kolme lasta, muuttivat kesän ajaksi niemen toisella puolella sijaitsevaan yhden huoneen kalamajaan.

Eräs riihimäkeläinen perhe viihtyi kesävieraina Niemelässä vuosien ajan. He mieltyivät kovin Valajärven alueeseen ja päättivät lopulta ostaa tontin Niemelän naapurista Seppälästä, jonne rakennuttivat itselleen oman kesänviettopaikan. Samoihin aikoihin Niemelän lapset siirtyivät työelämään tilan ulkopuolelle, ja kesävuokraus loppui. Vanha päärakennus purettiin 1970-luvulla, jolloin mäen päälle nousi uusi modernimpi talo.

Kesäasukkaiden lisäksi Niemelän tilan historiaan liittyy tarina Suomi–Ruotsi -suunnistusmaaottelusta, joka järjestettiin Valajärvellä olympiavuonna 1952. Suunnistuskilpailun rastit alkoivat Tervakosken ja Vähikkälän kylien välistä, jonka jälkeen reitti kiersi Valajärven ympäri, ja maalialue oli Niemelän pihassa. Talonväki sai kilpailusta muistoksi metallilautasen.

Idyllinen talo sijaitsi aivan järven rannalla. Kuva: yksityiskokoelmat.

Teksti: Eija Schwartz 2022.