Valajärven uimaranta

Vapaa-ajan viettoa Valajärven uimarannalla 1950-luvulla. Valajärvellä on järjestetty myös uintiopetusta, josta ilmoitettiin Tervakosken Kaiku -lehdessä 16.7.1955. Valokuva: yksityiskokoelmat.

Valajärven kaakkoisrannalla on hiekkainen lahdelma, jossa sijaitsee nykyään Janakkalan kunnan omistama ja ylläpitämä yleinen uimaranta. Paikkaa on kutsuttu myös Kuurnansuun rannaksi – rannan itäpuolelle jäävä alue on vastaavasti Kuurnanrantaa, jolta ylös nousee metsäinen Kuurnanmäki. Kuurna tarkoittaa uraa, kourua ja ränniä, ja uimaranta onkin eräänlaisen harjujen ja mäkien väliin jäävän solan suussa. 

Uimarannan matala hiekkapohja ja pitkä laituri houkuttelevat uimareita kesäisin. Laitureita rannassa on ehtinyt olla useampia, joista uusin on rakennettu vuonna 2021. Kunta on rakentanut rannalle myös pukukoppeja sekä käymälän ja rannasta voi vuokrata venepaikkoja. Parkkipaikkoja rannan tuntumassa on muutama. 

Talvisin rannasta voi lähteä jää- ja lumiolojen salliessa Valajärvelle pilkkimään, kävelemään, hiihtämään, luistelemaan tai potkuttelemaan. Kyläläiset ja mökkiläiset ajavat mahdollisuuksien mukaan järvelle hiihtolatuja sekä luistelureitin, joille pääsee toki myös järven muilta rannoilta.   

Vanhan Meritien varrella oleva uimaranta on ollut suosittu kokoontumispaikka lähialueiden asukkaille. 1900-luvun alkupuolella uimaranta ja viereinen Rauhaniemi muodostivat kokonaisuuden, jolle tultiin virkistäytymään ja viettämään aikaa, jopa leiriytymään yöksi. Uimarannalla myös järjestettiin menneinä vuosikymmeninä säännöllisesti uimakouluja. 

Rantoja on käytetty aikoinaan myös pesemistä varten – pyykkejä on huuhdeltu, hevosia kahluutettu ja myös autoja on ajettu rannalle pestäväksi. Aina kaikki ei ole sujunut suunnitellusti, sillä kerrotaan, että joskus pestävänä olleita autoja on jouduttu vetämään pois vesirajasta, kun ne ovat jääneet hiekkaan kiinni.  

Uimarannan ja Rauhaniemen historia on yhteneväinen myös siten, että molemmat ovat kuuluneet Sauvalan kartanon maihin. Janakkalan kunta maksoi yleisessä käytössä olleesta uimarannasta ensin kartanolle pientä vuokraa, mutta vuonna 1991 uimaranta myytiin kunnalle.

Talvisin uimarannalta pääsee järven jäälle esimerkiksi kävelemään ja potkuttelemaan kelkalla. Kevään tullessa rannalta voi seurata myös jäiden lähtöä. Kuva: Marianne Mäkinen 2022.

Teksti: Eija Schwartz 2022.