Pudotetut pommikoneet

Toisen maailmansodan aikaan Valajärven seudulta lähti miehiä rintamalle itään. Idästä, luovutetun Karjalan alueelta tulleet evakot puolestaan olivat yksi sodan merkittävimmistä vaikutuksista Valajärven ympäristön arkeen sodan jälkeen. Valajärven lähialueille asutettiin pääasiassa Antreasta tulleita ihmisiä.

Mutta kotirintamallakin sota näkyi ja kuului. Suurimpina tapahtumina olivat Vähikkälään talvisodan aikaan pudonneet neuvostoliittolaiset lentokoneet. 

Ensimmäinen koneista, kaukotoimintapommikone Iljusin DB 3 M, putosi Sauvalan kartanon pellolle 14. tammikuuta 1940. Neljän pommikoneen saattue oli tullut Suomen puolelle Porkkalan kohdilta suunnaten kohti Riihimäkeä. Hälytyksen saanut Riihimäen ilmatorjunta ja mahdollisesti myös koneita seurannut suomalainen hävittäjä osuivat yhteen koneista, niin että toinen sen moottoreista vaurioitui ja syttyi palamaan. Pommilastiaan kone ei ehtinyt pudottamaan, sillä sen saamat osumat olivat todennäköisesti vaurioittaneet myös pudotuslaitteita.

Valajärvelle putosi toisen maailmansodan aikaan kaksi pommikonetta, Iljusin ja Tupolev. Jälkimmäinen putosi järven länsipuolelle, minne on myöhemmin pystytetty muistotaulu. Kuva: Marianne Mäkinen 2022.

Tapauksen silminnäkijä Kalevi Sauvala muisteli vuonna 2003, kuinka kuuli kotipihallaan lentokoneen ääneen ja havaitsi sitten hyvin matalalla lentäneen, suuren lentokoneen, joka oli tulessa. Kone putosi pellolle noin 400–500 metrin päähän rakennuksista ja räjähti pudotessaan. Räjähdyksen aiheuttama ilmanpaine rikkoi ikkunoita asuintalosta ja navetasta. 

Sauvala lähti katsomaan pudonnutta lentokonetta ja pääsi siitä noin 100 metrin etäisyydelle, kun koneen palavassa hylyssä olleet ammukset alkoivat räjähdellä kuumuudessa. Kun taas oli mahdollista liikkua, hän siirtyi lähemmäs putoamispaikkaa. Peltoon oli syntynyt syvä kuoppa, ja koneen sekä silpoutuneiden ruumiiden osia oli kaikkialla. Myös koneen lastina olleita aseita räjähdys oli lennättänyt ympäriinsä. Myöhemmin keväällä, kun lumet sulivat, onnettomuuden jälkiä paljastui ympäristöstä lisää, ja vielä vuosienkin jälkeen maasta nousi metallin palasia, kun peltoja muokattiin.

Toisen pommikoneen (Tupolev) putoamispaikkaa vartioi tapahtuman aikana muun muassa Matti Niskanen, joka myös piirsi kuvan pommikoneesta. Kuva julkaisusta: Isänmaan asialla Härkätien varrella.

Toinen vihollisen pommikone putosi Valajärven länsipuolelle Rengon alueelle noin viikkoa myöhemmin, tammikuun 20. päivä. Tupolev SB-2 pommikone oli osa 32 pommikoneen muodostelmaa, joka oli noussut ilmaan Viron Haapsalusta ja lentänyt Paldiskin ja Porkkalan kautta pommittamaan Tamperetta. Tampereen yllä käydyissä ilmataisteluissa suomalaiset hävittäjät onnistuivat vaurioittamaan osaa koneista, ja yksi osuman saaneista joutui tekemään paluumatkallaan pakkolaskun Valajärven rantametsiin Vähikkälä–Vehmainen tien lähistölle.

Koneen pudottua Rengon suojeluskuntalaiset lähtivät etsimään putoamispaikkaa. Nuori mäntymetsä oli pehmentänyt koneen laskua, ja hylky löytyi melko ehjänä. Myös koneessa ollut miehistö oli selviytynyt hengissä. Lumessa näkyneitä jälkiä seuraamalla suojeluskuntalaiset löysivät lähistöltä kolme sotilasta, jotka antautuivat ilman vastustusta. Heidät vangittiin ja vietiin Hämeenlinnaan kuulusteltaviksi, ja pudonnut kone purettiin ja kuljetettiin muualle.   

Kalevi Sauvala epäili muistelmissaan, että Unikonlinna – paikallisten asukkaiden muinainen pakopaikka – olisi toisen maailmansodan aikaan ollut Neuvostoliiton desanttien hallussa. Korkealta mäeltä käsin he olisivat pitäneet yllä radioasemaa, jonka kautta lentotoimintaa Hämeen yllä olisi ollut helppo ohjata.

Teksti: Eija Schwartz 2022.